Hajápolás

2021.04.26

A hajápolás már egy sokkal összetettebb dolog. A tisztítására nem is igen tudok konkrét dolgokat írni, mert függ a haj minőségétől, színétől és hogy festve van-e. Én is nagyon sok mindent kipróbáltam, de nem tudom még ennyi év után sem mondani, hogy csak ezt és ezt használom. Váltogatni szoktam a külön féle "samponokat". Vegyük egyenként

Samponok

1., Szódabikarbóna

Nagyon jól tisztít és a fejbőr is rendbe teszi (korpásodás, zsírosodás) a szódabikarbóna. Semmi extrát ne képzelj el a vizes fejbőrre egyszerűen rászórjuk, eloszlatjuk és után öblítjük le vízzel. Kicsit olyan érzés, mintha homokkal mosnánk a hajunkat. A rövid hajnál nem is okoz igazán gondot, mert hamar hozzáférünk a fejbőrünkhöz, de a hosszú hajúak megküzdenek. A szódabikarbónás hajmosásnál viszont mindenképpen az ecetes öblítést kell alkalmazni.

Hajbalzsam helyett használom, és kiváló! Selymes és fésülhető lesz tőle a haj, még a vékonyszálú hosszú haj is.

Veszünk egy befőttes üveget, egy ujjnyi ételecetet (10 vagy 20%-os) öntünk bele, kb. 10 csepp mosóparfümöt (ez függ a mosóparfüm sűrűségétől és az illata intenzitásától), utána feltöltjük langyos vízzel és ezzel öblítjük le a megmosott és vízzel kiöblített hajunkat. Átdörzsöljük és vagy lemossuk egy kis tiszta vízzel vagy rajta is hagyhatjuk. Az illat és az ecet mindenképpen elvégzi a dolgát!


2., Indiai gyógynövényporok

Ami szintén nagyon jó, de egy kicsit furcsa használni az az indiai gyógynövény porok. Lehet keverni is, de egyenként is nagyon jól tisztítanak és ápolják mind a fejbőr, mind a hajszálakat. Ide sorolom a Brahmi por, Neem por, Amla por, Bringaraj por, Shikakai por, Tulasi levél por, Kapoor Kachli por. Ezek a porok nagyon jótékony hatásúak a hajra, pakolásként is használhatod. Szükséges mennyiségű port forró vízzel keverd el pasztává, várd meg míg kihül és vidd fel a hajra és 20-25 perc után, dörzsöld át és mosd le. Ha csak samponnak szeretnéd használni akkor nem kell a 20-25 perc. Lehet hozzá keverni, szárított rózsaszirm port, virágvizet vagy, ha szeretnéd, hogy egy kicsit (de tényleg csak kicsit habozzon) akkor keverhetsz hozzá Aritha (Reetha) mosódió port. Arra viszon számítani kell, hogy ezek közül a porok közül a legtöbb sötétíti a hajat így a szőkéknek nem igazán ajánlott! Indiába nem okoz gondot, mert ott nincs szőkehaj!

Hajpakolások

  • Klasszikus a méz egy kis olívaolajjal, összekevered, a fejbőrbe masszírozzuk, törölköző a hajra és  20-25 percig  után lemossuk. Olajos pakolásnál viszont mindenképpen valami samponfélét kell használni. Lehet akár hajmosó szappan is.

  • Szőke hajúaknak tudom ajánlani, ha 6%-os hidrogén peroxidot olívaolajjal krémesre keverünk és egy festő ecset segítségével felvisszük a hajra pakolásként, 30-40 percig hagyjuk hatni Szépen szőkíti és ápolja a hajat
  • Sötét hajúaknak pedig a kávézaccos pakolást. A kávé zaccot (nem a kapszulás kávéról, hanem a rendes kávéból készült zaccot) összegyűjtjük, 2 evőkanálnyit összekeverünk olajjal pasztává és ezt tesszük a fejbőrünkre, hajunkra. Itt tényleg kell a törölköző, mert pereg. Minimum 40 percig legyen a fejünkön, de az sem baj, ha 1,5 órát rajta hagyjuk. Csodákra képes! Egy koffein bomba a fejbőrnek! Ezt bőven elég másfél havonta megcsinálni! Ez is sötétítheti a hajat!

Rengeteg féle hajpakolást készíthetünk ami nem kemikália, mert a természet mindent a rendelkezésünkre bocsát! Ha van neked is bevált pakolásod, recepted, írd le ide a blogba és oszd meg másokkal, szívesen fogadnám