Az egyensúly a kulcs mindenhez!

Ajurvédikus kisokos

Ajurvédikus kisokos

Táplálkozás:

1. Mindig egyél ha éhes vagy, de soha ne egyél ha nem vagy éhes. A dósák, különösképpen a Vata és a Pitta igen érzékenyek ha nem kapják meg időben a táplálékot. Nem véletlen, hogy a düh (tűz) a legtöbb embernél igen intenzíven csap fel amikor éhes. Hosszabb ideig tartó koplalás magával hozhatja a dósák egyensúlytalanságát (is) amely előbb-utóbb megbetegedésekhez vezethet.

2. Mindig az éhségérzetnek megfelelő mennyiséget együnk. Hagyjunk helyet az emésztés folyamatainak. Kicsit hasonlóan, mint amikor tüzet rakunk, ott is kell a tér, hogy a levegő tudja táplálni a lángot. Amikor többet eszünk, mint amennyi az éppen aktuális emésztőerő, nem jön létre a megfelelő emésztés és az étel pangása során gázok, méreganyagok jönnek létre melyek felhalmozódnak és betegségeket okoznak.

3. Táplálkozás közben helyezd figyelmedet az ételre! Az étel elfogyasztása során fontos, hogy az ízek megtapasztalása mellett a színek és illatok által is táplálkozzanak az érzékszervek. Sőt az étellel való közvetlen érintkezés is fontos része (lenne) a táplálkozásnak, nem véletlen, hogy Indiában és számos más országban elsősorban kézzel esznek. Kerüld a TV nézést, hangos zenehallgatást, olvasást és beszélgetést és természetesen a telefonálást is. Halk Gandharva Véda zene azonban elfogadható és ajánlott is

4. Az ételeket mindig ülve, nyugodt körülmények között fogyasszuk és próbáljuk meg úgy elkezdeni az evést, hogy utána már ne kelljen felugrálnunk. Az állva való étkezés az Ajurvéda szemszögéből elfogadhatatlan. Állva a lovak esznek.

5. Ne együnk túl gyorsan, se pedig túl lassan.

6. Figyelj a rágásra! Az emésztés a szájban kezdődik. Ha az étel nincs megfelelően pépesre rágva, az gyomor problémák, gyomorégés és hosszú távon különböző (emésztőrendszeri) betegségek okozója lehet. Van egy ilyen mondás is: "A darabosat nyeld le folyékonyan, a folyékonyat pedig darabosra rágva!"

7. Táplálkozások, különösen ebéd után soha ne feküdjünk le. Ez Kapha testtípusnál különösen megszívlelendő. Evés után még minimum 5-10 percet maradjunk ülve, utána célszerű egy rövid sétát tenni, hogy beinduljon az emésztés és ha utána is jelen van a levertség, fáradtság, akkor esetleg be lehet iktatni egy rövid pihenést. összekötve az emésztést segítő légzéssel.

Ezt itt gyorsan leírom: Feküdj kényelmesen a bal oldaladra és lélegezz nyugodt kiegyensúlyozott légzéssel minimum 11 légzésik, ha van időd akkor nyugodtan lehet tovább is. Majd fordulj hanyatt fekvésbe és itt is ismételd meg a minimum kiegyen súlyozott légzést. Utána jöhet a jobb oldal és legvégül pedig hason fekvésbe ha lehet akkor Makarászanában. Mindvégig figyeld az testérzeteket magadban, hogy mit hozol létre. Csak magadra és a légzésedre figyelj.

8. Kerüljük étkezések közben a hideg folyadékok fogyasztását. Szomjúság esetén kis mennyiségű meleg víz, gyömbér tea kortyolgatása ajánlott. Továbbá szintén nem tanácsos étkezések előtt és után 1 óra hosszat nagyobb mennyiségű, főként hideg folyadékok fogyasztása.

9. A reggeli lehetőleg 8 óra előtt, az ebéd 12 és 13 óra között , a vacsora pedig legkésőbb 19 óra előtt (elhízás, Kapha problémák esetén ez inkább 18.00 előtt) történjen. Az ebéd legyen a fő étkezése a napnak! Betegségek, problémák esetében ettől eltérő is lehet, de ilyenkor érdemes felkeresni egy Ajurvéda orvost vagy életmód tanácsadót.

10. Kerüljük az étkezések közbeni nassolást. Amennyiben délelőtt éhségérzet jelentkezik, fogyasszunk elsősorban gyümölcsöket és ne felejtsünk el legalább fél - 1 liter vizet vagy teát fogyasztani a délelőtt folyamán.

11. Próbáljuk étrendünket Ajurvédikus alapanyagokból összeválogatni. Kerülendőek a hús (beleértve a halat is), tojás, gomba, hagyma, (fokhagyma kis mennyiségben elfogadható) savanyított, ecetes ételek, alkoholok és érlelt, erjesztett ételek.

12. Kerüljük vacsorára a savanyú, savanyított (ecetes) ételt, olajos, zsíros, nehezen emészthető ételeket, mint pl.:gyümölcsöket, ecetes ételeket, savanyított és érlelt tejtermékeket; joghurt, kefír, sajtokat, tojást, húsokat és állati eredetű zsiradékokat kivéve a ghít. A burgonya, paradicsom, paprika és padlizsán és gomba szintén kerülendőek az esti étkezések folyamán. Amennyiben az éhségérzet nem túl erős részesítsük előnyben vacsorára a leveseket, laza főzelékeket.

13. A fő étkezések lehetőleg tartalmazzák mind a 6 alap ízt, amelyek az édes, savanyú, sós, csípős, keserű, fanyar.

14. Kerüljük a túl sok nyers étel fogyasztását. A nyers ételek aránya az étkezés során elfogyasztott ételek kb. ¼-e. Ez különösképpen akkor megszívlelendő ha emésztésünk gyenge illetve bármilyen erre utaló jel van, mint pl.gázok, savas felböfögés stb.

15. Felkelés után tanácsos a napot 2-3 dl langyos vízzel kezdeni. Tehetünk hozzá pár csepp citromlevet és 1 kiskanál mézet ami kifejezetten javallt azoknak akik súlyproblémákkal küzdenek.

16. Használjunk réz vagy vörösréz esetleg ezüst poharat a reggeli víz elfogyasztására a következő módon: este lefekvés előtt töltsük fel a poharat vagy edényt éjszakára majd felkelés után igyuk meg.

Fontos, hogy rézpoharunkat bizonyos időközönként tisztítsuk meg citromlével vagy almaecettel. A réz, ezüst illetve arany nagyon jók a gombák, és baktériumok ellen. Kerüljük az alumínium edények és evőeszközök használatát!

17. Soha ne fogyasszuk a tejet savanyú gyümölcsökkel, mint pl.: málna, eper, szeder, alma stb. Valójában csak nagyon kevés gyümölcs összeegyeztethető a tejjel, pl. az érett mangó.

18. Ne főzzünk tejjel és ne fogyasszuk más ételekkel együtt, különösen sóval és sós ételekkel együtt ne! A tejet gabonákkal lehet együtt elkészíteni, mint pl.: rizs, köles. A tej teljes értékű táplálék amit évezredek óta ajánl az Ajurvéda. Kétségtelen azonban, hogy manapság meglehetősen sok ember érzékeny rá illetve egyszerűen nem képes megemészteni. A jelenség elsősorban a stresszek miatt jelentkezik. Amennyiben problémát okoz a tej és tejtermékek, tanácsos őket kiiktatni az étrendből. Ez alól kivételt képez a ghí (tisztított vaj), amely nagyon fontos zsiradék a test és az idegrendszer számára is.

19. Kerüljük a margarinokat és nagyipari olajakat. Használjunk helyettük hidegen sajtolt és lehetőleg bio zsiradékokat pl.: olívaolaj, kókuszzsír, lenmagolaj, szezámmagolaj, mandulaolaj és a legfontosabb a tisztított vaj vagy más néven ghí, amely az egyetlen elfogadható állati eredetű zsiradék az Ajurvéda szemszögéből.

20. A mézet soha ne rakjuk forró italokba, ételekbe és ne hevítsük 40 fok fölé, valamint kerüljük azokat az élelmiszereket, italokat amelyek hevített mézzel készültek. Az ok nagyon egyszerű, a hő hatására a mézben az enzimek tönkremennek és méreganyagok szabadulnak fel. A rosszul illetve nem megemésztett méz az áma egyik legragacsosabb ,"legagresszívebb" fajtáját eredményezi.

21.. Kerüld a mikro használatát! Az étel szerkezetét, prána (életerő) minőségét károsítja.

22.. Amennyiben fiziológiád tolerálja heti egy napon csinálj diétát, fogyassz elsősorban gyümölcsöket, leveket, teákat valamint ebédre mungóbab és basmati rizs híg főzetét. (Kecsari) Figyelem! Az Ajurvéda a koplalást egyik testtípusnak sem javasolja mivel az károsíthatja a szöveteket.

23. Csak 3 óránál nem régebben készült ételt fogyasszunk! Kivételt képeznek a gabonák, amelyek az elkészítés után 6 órán keresztül fogyaszthatóak.

24. Csak friss, ha lehet bio zöldségekből, gyümölcsökből készült ételeket fogyasszunk! Kerüljük a konzerv és fagyasztott alapanyagokat és a belőlük elkészített ételeket! A génmanipulált ételek hangsúlyozottan kerülendőek!!!

25. A tejet mindig forraljuk fel, függetlenül attól, hogy már volt-e forralva mivel a tejben olyan folyamatok indulnak el, amelyek megnehezítik az emésztését. Forralás után visszahűtve, langyosan is fogyasztható. Tegyünk hozzá fűszereket, mint pl.: gyömbérpor, fahéj, kardamom, szegfűszeg, kurkuma, vanília


Tisztálkodás és szájhigiénia:

26. Az egyik legfontosabb pontja az egészség megőrzésének a rendszeres napi ürítés, mely ideális esetben reggel, közvetlenül felkelés után történik meg. Amennyiben ez nem így van, érdemes elmenni egy pulzusdiagnózisra, illetve ajurvédikus életmód tanácsadást kérni. Sok betegség és probléma kialakulásának melegágya lehet a nem megfelelő vagy rendszertelen ürítés.

27. Bár sokan az esti fürdést szokták meg, a reggeli fürdés élettani szempontból mégis sokkal fontosabb, mint az esti. A test méregtelenítési folyamatai hajnali 2-től 6-ig (Vata időszak) mennek végbe. A méreganyagok jelentős része a bőrön keresztül távozik, így elengedhetetlen, hogy ezektől napi rendszerességgel megszabaduljunk, megőrizve így a test egészséges működését.

28. A szájhigiénia egyik elengedhetetlen kelléke a nyelvkaparó (lehetőleg ezüst v.ezüstözött) melynek segítségével hatékonyan távolítható el a nyelvre lerakódott lepedék amit az Ajurvéda áma néven ismer. Ez a fehértől a zöldes színig terjedő ragacsos anyag sok betegség velejárója és tünete, különösen emésztési problémák esetében figyelhető meg.

29. A nyelvkaparó használata mellett javasolt még a napi rendszeres reggelenkénti vízzel, majd szezámmagolajjal történő szájöblögetés (gandusa). Egy kortynyi bio, hidegen sajtolt szezámolajjal kb.2-3 percig javasolt öblögetni és gargalizálni majd az olajat kiköpni!!!! Az olaj nagy hatékonysággal köti meg a mérgeket és baktériumokat, fenntartva az egészséges fogínyt, fogakat és szájüreget.

30. Legnagyobb szervünk a bőrünk így nem mindegy milyen krémeket, kozmetikumot, fogkrémet használunk. A bőrünkre került anyagok nagyon gyorsan és nagy mennyiségben kerülnek be a szervezetbe, nem véletlen, hogy a világ leghatékonyabb tisztítóeljárásának a Pancsakarmának az egyik fő eljárása az abjanga (olajos masszázs). Kozmetikumaink legyenek ajurvédikusak és lehetőleg bio minősítésűek!

Alvás:

31. Feküdj le minden nap este 9-10 között. A 3 dósa nem csak a fiziológiának a működését irányítja, hanem az élet minden területén jelen van így a napszakokban is. Az este 6-10-ig való időintervallum a Kapha vezénylete alatt telik és ebben az időszakban már a lecsendesedés, lelassulás, lenyugvás a jellemző.

32. Lefekvés előtt 2-3 órával már kerüld az intenzív hang illetve képi hatásokat, mint a hangos zenehallgatás, számítógépezés, TV-zés!

33. Az esti testedzés szintén nem javasolt, mivel edzés után általában enni szoktunk és amennyiben túl későn vesszük magunkhoz a vacsorát, annak megemésztése az alvás minőségének rovására megy. A testedzés ideális időpontja a délelőtt illetve reggeli időszak.

34. Az alvásra nagyon jó hatást gyakorol egy könnyed esti séta. Próbáld meg minden este beiktatni!

35. Fejjel kelet felé aludj! Az ágynemű és alvásra használt ruhadarabok természetes anyagból készüljenek!

36. Lehetőleg reggel 6 előtt keljél fel ébresztőóra nélkül, mivel az ébresztők még ha a reggeli alvás már nem túl mély, akkor is komoly stresszt képviselhetnek, amely az egész napra rányomja a bélyegét. Természetesen ahhoz, hogy reggel magunktól és időben fel tudjunk kelni, elengedhetetlen a korai lefekvés.

37. Csak 3 óránál nem régebben készült ételt fogyasszunk! Kivételt képeznek a gabonák, amelyek az elkészítés után 6 órán keresztül fogyaszthatóak.

38. Csak friss, ha lehet bio zöldségekből, gyümölcsökből készült ételeket fogyasszunk! Kerüljük a konzerv és fagyasztott alapanyagokat és a belőlük elkészített ételeket! A génmanipulált ételek hangsúlyozottan kerülendőek!!!

39. A tejet mindig forraljuk fel, függetlenül attól, hogy már volt-e forralva mivel a tejben olyan folyamatok indulnak el, amelyek megnehezítik az emésztését. Forralás után visszahűtve, langyosan is fogyasztható. Tegyünk hozzá fűszereket, mint pl.: gyömbérpor, fahéj, kardamom, szegfűszeg, kurkuma, vanília.