Sem a test, sem pedig a hangulat nem lehet úrrá felettünk. Nem szabad megfeletkeznünk arról, hogy a test tartozik hozzánk , nem mi a testünkhöz."   Vivekánanda

 Óráim 

Rengeteget elárul az emberről az, ahogyan benne áll egy ászanában. Látom a tanítvány tartásán, hogy mi a gondja, mivel segíthetnék neki, így tudok javasolni neki néhány dolgot, amit kipróbálhat. Oktatóként szerzett tapasztalataim mindig megerősítenek abban, hogy végre olyan dologgal foglalkozhatok, aminek valós értéke van. A befektetett energia és szeretet többszörösen megtérül, ha a tanítványaimtól mosolyogva megyek haza az óráról. Ebből a sok-sok pozitív energiából tudok aztán újra és újra átvinni a következő óráimra és táplálkozni belőle. Ez éltet, ezért csinálom! Minden óra más és más!

❈ Kezdőknek

Többször hallom, hogy azért fél valaki órára jönni, mert nem elég hajlékony, erős vagy edzett. "Kezdő vagyok, jöhetek?", "Még sosem jógáztam, az baj?", "Nem vagyok elég hajlékony, még le se tudok hajolni!". Ez nem baj, sőt! Éppen ezért csináljuk, mert nem vagyunk elég rugalmasak, erősek és edzettek testben és lélekben. Ez a csodálatos a jógában, hogy nincs korhoz kötve. A testi adottságok sem számítanak, mindenki megtalálja benne a szépségét, a jótékony hatásait, pedig már az első óra után érezheti!  Csak kezdj hozzá, és figyeld a légzésedet. Én is annak idején magamtól kezdtem el jógázni. A szándék meg volt bennem a változásra! Szánj erre reggelente tíz percet, és legyen ez olyan rendszeres és természetes, mint a fogmosás.  A lényeg ott kezdődik, hogy ha benne vagy egy pózban, el tudsz-e számolni mondjuk ötig úgy, hogy nem terelődik el a figyelmed. Ez iszonyú nehéz, de ez a kulcsa: tudatosságra nevel.


❈ Haladóknak

Végzettségem szerint dinamikus jógaoktató és gyakorló vagyok, Dynamic Flow és Astanga Vinyásza. A dynamic flow az astanga jóga alapjaira épülő csípő és vállnyitó ászanákkal teli dinamikus órasorozat az astanga első .sorozat előkészítő és kiegészítő eleme. Személy szerint engem az astanga jóga intelligenciája újra és újra elvarázsol.  Az astanga sorozatok ászanák (testtartások) meghatározott sorrendjét jelentik. Az astangában szinte minden ászanát öt légzésig tartunk ki, emellett az is meg van határozva, hogyan kell lélegezni, hova kell nézni, és hogyan kell az adott testtartásba érkezni a gyakorlás során.

Ugyanazok az ászanák, ugyanabban a sorrendben, mégis minden nap más a gyakorlás. Egyrészt, mert nagyon látványos és kézzel fogható a változás, szinte szemünk láttára alakul át a test. Ami tegnap még nem ment, az ma már lehet, hogy könnyű lesz. Amiről korábban azt hittük, lehetetlen, nemcsak lehetséges, hanem természetes lesz. Az ászana gyakorlatok három fő sorozatra vannak osztva. Az első sorozat a Yoga Chikitsa azaz Jógaterápia, a második pedig a Nadi Sodhana, azaz az Idegrendszer megtisztítása. Mindenek betetőzése a haladó sorozat: Sthira Bhaga (Szent Stabilitás). Ez egy kiváló módszer azok számára, akik keményen szeretnének gyakorolni. Személyre szabottan vezetlek be ebbe a csodálatos világba, amennyiben szeretnéd!Gyere jógázz velem, adj egy esélyt a fitalságnak!