Ászanák gyógyító hatásai

Padmászana

A lótus Indiában a teljes tisztaság és a kiteljesedett öntudat szimbóluma. A jógázó látszólag tétlenségében azzal, hogy a gondolatait fegyelmezi, megfékezi és visszatartja a kiáramló teremtőerőt. A "nem gondolkodás, nem beszélés és a nem cselekvés által hatalmas pozitív erőt tartalékol. Gyógyító hatásai: testi-lelki stabilitás, az idegrendszer általános megnyugtatása.

Jóga Múdra

A múdra szimbólumot, jelképet jelent szanszkritül.

Gyógyító hatásai: igen erős izomzatú hasfalat fejleszt és az ágyéktáji idegeket erősíti. A gőgöt kiírtja az emberből, megtanít az alázatra.

Pádahasztászana

Ez egy fordított testtartás így a vér erősen a fejbe tódul, így fokozottan hat az agyra. Az agy hiányos táplálása okozza a legtöbb ideges tünetet az embereknél, ezért nagyon fontos lenne, hogy az agyunk megfelelő vérellátásba részesüljön. A pádahasztászana első próbálgatása is már bő véráramot küld az agyba , a szem-fül-orr-szájba, a mandulákba, a mirigyekbe, pajzsmirigybe és a szívet is nagyban tehermentesíti és így új erővel tölti fel. Jótékony hatással van a hasi szervekre, így a hasizmok elsőrendű tornája. A keresztcsonti tájék idegeire is nagy hatással van.

Trikónászana

Ez a gyakorlat a hátgerinc oldaltornáját végzi el. Tudatossá teszi az oldalizmokat és a hátgerincet. A csigolyákat oldalra nyomja össze és nyújtja ki. Így ruganyossá teszi gerincünket, szabályozza a csípőcsontokat és ezek izomzatát. Fertőző betegségek után gyorsítja a teljes gyógyulást, mert oldólag hat a szervezetben bujkáló toxinokra. Sok lappangó fertőzést kitisztít a testből.

Ardha-Matszjéndrászana

A gerincet hatféle irányba hajlíthatjuk: előre, hátra, jobbra, balra, oldalt és jobbra-balra csavart mozgással. Ez az ászana megszünteti a hátgerincferdülést, nagy hatással van az egész idegrendszerre, a májra, a hasnyálmirigyre, a lépre, a belekre és a vesékre. A csigolyák, a gerincből kiágazó idegdúcok vérellátását maximumra fokozza, így gyógyító és fiatalitó hatással van az egész szervezetre. Egyike a leghasznosabb gyakorlatoknak:

Pascsimóttanászana

Az "Életerő Forrása" Ez az ászana megelőzi a gyomor, máj, lép, vese és a bél működési zavarait. A székrekedésnél és bélhurut elleni védekezés felbecsülhetetlen értékű, megszünteti az étvágytalanságot, a máj- és veseelégtelenséget. Az aranyér és a cukorbaj kifejlődésének is gátat vet. A nemi szervek (rectum, prosztata, méh, a hólyag) idegeit bőven ellátja vérrel, gyógyulásukat segíti. A hátgerincet rugalmassá teszi. A keresztcsonti tájék idegeire is nagy hatással van.Szupta Vadzsrászana

Erős regeneráló, serkentő gyakorlat. Főleg a a hasizmok vannak erősen megfeszítve illetve a combizmai. A bőr alatti idegekre serkentőleg hat. A végtagokba elnyomjuk a vérkeringést és a törzsben fekvő erőközpontba szorítjuk.  Tompult idegrendszerű, lusta mirigyműködésű embereknél, kiválóan alkalmazható.

Salabhászana

Salabha szanszkritük szöcskét jelent. A modern ember életmódjának következmény, hogy ma az emberiség igen nagy százaléka szenved székrekedésben. Az ülő életmód elernyeszti a bélfalakat. Ez az ászana rendkívül jótékonyan hat a bélműködésre. A legmegátalkodottabb székrekedést is megszünteti. Ezenkívül a keresztcsonti-ágyéktáji idegeket s az alsó csigolyák idegeit erősíti. A legkiválóbb hátizomgyakorlat.

Bhudzsangászana

Bhuzsanga kobrát jelent. A gerinc merevsége az ászana gyakorlása során lassan feloldódik, esetleges görbülete pedig korrigálódik. A mélyen fekvő hasi és hátizmokra is nagy hatással van ez az ászana. A szimpatikus idegrendszer két dúcos lánca is a gerinc két oldalán húzódó izmokra van ágyazva, megérthetjük e testtartásnak az egész idegrendszerre gyakorolt áldásos hatását. A veséket is regenerálja és vérellátásukat is fokozza. A pajzsmirigyeket működésre serkenti, pajzsmirigy hiányra gyógyulást hoz. Pajzsmirigytúltengésben szenvedők ne gyakorolják! A bhudzsángászana a többi ászanához hasonlóan abban különbözik a nyugati sportok különböző testtartásaitól, hogy hosszabb ideig meg kell maradni a "kényelmetlen" feszítő pózokban, mert éppen ebben rejlik a titok.

Dhanurászana

A test egy megfeszített íjhoz hasonlít, innen kapta a nevét. Különösen a belső elválasztású mirigyekre hat igen serkentőleg. A pajzsmirigyen, a csecsemőmirigyen, májon, lépen, vesén és mellékvesén, hasnyálmirigyen kívűl főként a nemi mirigyeket erősíti , és fokozza a működésüket, Úgy férfiaknál, mint nőknél, az átmeneti kor (klimax) tüneteit messze kitolja, és a fiatalságot késő öregkorig megőrzi. Gyermekeknek nehézkes észjárás esetén naponta kellene gyakorolni, mert a pajzsmirigyingerlés hatására fejlődésnek indul, és az agyműködés jótékonyan fokozódik.

Majúrászana

Szanszkritül a majúra pávát jelent. Kitünű egyensúlygyakorlat. Az elsatnyult altesti-hasűri idegeket regenerálja, a vastagbél és a bélrenyheségét, a szorulást is megszünteti, ezért a hasűri szervek egészsége szempontjából a gyógyító hatása igen nagy. A hasnyálmirigy gyógyításában is nagy szerepet játszik, így a cukorbetegségre is kihat.

Szarvangászana

Jelentése szanszkritül egész-test tartás, tehát ez az ászana az egész test ászanája. A legfontosabb ászanák közé tartozik, az ászanák "Királynőjének" is szokták hívni. Energetikailag létfontosságú a szervezetre, rendkívüli hatásának titka részben abban rejlik, hogy ebben a pózban fordított sugárzásokat kapunk. Ismeretes, hogy a Föld negatív sugárzású, a világűrből pedig pozitív sugárzások érnek bennünket. Megszokott helyzetünkben tehát talpunkon keresztül negatív, fejünk búbjára pedig pozitív áramokat kapunk. Ebben a testhelyzetben a Földből és a világűrből érkező sugárzásokat fordítottan kapjuk. Az elvesztegetett fiatalság, az életerő, az elpazarolt energia olyan bőven ömlik vissza az idős emberek testébe is, hogy úgy érzik: újjászületnek! A pajzsmirigy hiányos működése következtében megbetegedett egyéb belső elválasztású mirigy funkciója ismét normális lesz. A legtökéletesebb fiatalító és idegnyugtató gyakorlata. Orvosi tapasztalat bizonyítja, hogy az érrendszernek milyen bámulatos regenerálódó képessége van. A legsúlyosabb visszeres problémákat is meg lehet szüntetni. Ezért ha tudjuk gyakorlását tegyük be a mindennapjainkba és hosszabban próbáljuk kitartani, minimum 10 légzésig.

Halászana

 A  Hala szanszkritül ekét jelent. A halászana célja a hátgerincidegek és a szimpatikus idegrendszer edzése, amit azáltal ér el, hogy bő vérellátásban részesíti a szervezet említett részeit.  A hátgerinc egyenes tartását, s amellett mozgékonyságát, rugalmasságát megőrizhessük, hátunk felületi és mély izmait kell nagyon jó állapotban tartanunk. A halászana a hátgerincet, a gerinc és háti idegeket, olyan nagyszerű állapotban tartja, hogy huzamosabb gyakorlása után kisebb hátgerincgörbületek is kiegyenesednek, és az elsatnyult idegsejtek új életre kelnek. 

A szorulásnak és kövérségnek elsőrendű gyógyszere. A törzs belső elválasztású mirigyeit- a mellékveséket, a pajzsmirigyet, s a hasnyálmirigyet- felhangolja. 

A gyermekeknél a hátgerincferdüléseket csodával határos hatással rendbe hozza, a test szimmetrikus helyzetét ilyen módon a tökéletességig fokozza, és ez által a negatív és pozitív áramok termelését kiegyensúlyozza.

Nőknél menstruációs zavarok esetén mutat a tapasztalat kitűnő eredményeket, és a cukorbaj súlyos esetben is nagyon sokszor teljes gyógyulást hoz, minden inzulinkezelés nélkül.

A halászana az agyműködését is serkenti, -fiatalítólag hat az agyalapi mirigyre,- és az agyvértelenségből származó bántalmakat gyógyítja. Hatására a fejfájás sokszor azonnal megszűnik.

Sírsászana

Ez a testtartás az ászanák harmadik legfontosabb változata.  Az ászanák "Királyának" is szokták nevezni. "Sírsa" szanszkritül fejet jelent. Itt a fő hangsúly az agyon van. Egész földi életünk legfontosabb szerve az agyunk. Öntudatunk állandó székhelye, hatalmas energiaközpont, melynek tökéletes működésétől függ minden megnyilatkozásunk és az emberi érzékünk! Mégis milyen keveset törődünk vele! Lábon járva fejünk van a legmagasabban, tehát a szív legnehezebb munkája, hogy a vért a nehézkedési törvény ellenére az agyba szivattyúzza. Fekvő helyzetben már lényegesen könnyebb az agy vérellátása, de a civilizáció itt is megrontotta az embert, és legszoktatta az ősi természetes fekvő helyzetről: magasra tornyozott párnákkal akadályozza meg még az éjszakai pihenésben is, hogy az ember "kiéhezett" feje megkapja a várva várt bő véráramot. Pedig az agy hiányos táplálása okozza a legtöbb ideges tünetet, melynek átka alatt nyög  a civilizált világ! Eleinte csak fáradékonyság, később memória megromlása, ideges fej- és kézremegés, érzékszervek (szem, fül) eltompulása, melankólia, depresszió és ezerféle beteges állapot jelentkezik, melyeknek okozója mind az agy elhanyagolt állapota! Ezért jótékony hatásai számtalanok: fiatalít, életenergiával tölt fel, megszünteti a fülzúgást, az öregkori látás problémákat, a szivet tehermentesíti, megszünteti a fáradékonyságot, önbizalmat ad, az érrendszernek egy felüdülés. Viszont itt meg kell jegyeznem, hogy magas vérnyomásban szenvedők ne gyakoroljanak fordított testhelyzetű ászanákat! Előbb kellő pránajáma gyakorlattal és ászanákkal a vérnyomást rendes értékre le kell nyomni!

Végül nem hallgathatom el, hogy a szarvangászana, a viparita karina és a sírsászanának az egészségre gyakorolt hatásán kívül még egy nagy haszna van. A nyugati orvostudomány előtt is bebizonyosodott tény, hogy az agyunkban olyan idegközpontok vannak, melyek az átlagos fejlődési fokon lévő embernél még használaton kívül állnak. Ennek a három gyakorlatnak végzése során, ha akarjuk, ha nem ébresztőleg hat ezekre a központokra, és ez által olyan képességeknek jutunk birtokába, melyeket az átlag ember egyáltalán nem ismer, és nem hiszi, hogy ezek elérhetők, úgynevezett "okult" képességek. Az ászanák közül ez a testhelyzet, mely gyermekkorban az agy tökéletes fejlődését, felnőtt korban pedig egészségben való megőrzését és jó karban tartását célozza meg! GYAKOROLJUK TEHÁT MINDENNAP AKÁR TÖBBSZÖR IS!

Shavászana

 A Sava szanszkritül hullát jelent. ezt a testtartást tehát hullapóznak nevezzük., így az idegrendszer teljesen pihen. A legtökéletesebb lazító gyakorlat. Tudnunk kell ugyanis, hogy az izmok elernyesztése éppen olyan jelentős fejlesztésük szempontjából, mint a gyakorlásuk. A vérkeringés teljesen egyenletes, a vérelosztás szabályossá válik. A vénás vérkeringés könnyebb lesz, a magasabb vérnyomás erősen csökken. A szív tehermentesül, mert szivattyúzási munkája így sokszorta könnyebb. Tízpercnyi pihenés ebben a testtartásban, lelassított légzéssel teljes nyugalomra koncentrálva elménket, felér egy egész éjszakai pihenéssel. A savászanát úgy nevezhetnénk, hogy "aktív passzivitás", mert tudatosan visszavezetjük az öntudatunkat testünk minden részéből a szívbe, és ugyanazt az állapotot érjük el, mint alvásnál- de ébren!


Forrás: Selvarajan Yesudian/Haich Erzsébet: Sport és Jóga