"A Csakrák az emberi tudatosság fokozatainak szimbólumai." C.G.Jung

Csakrák

A csakra szanszrit eredetű szó, mely kerék vagy energiaörvényt jelent. A testünkben több mint 72.000 nádi (energiacsatorna) található. Ezek főbb kereszteződései a csakrák. 7 fő és több mint 300 kisebb csakra található az emberi szervezetben. A 7 fő csakra a gerincünk mentén helyezkednek el. Lássuk őket alulról felfelé haladva.


Muladhara-csakra

A muladhara-csakra vagy más néven gyökércsakra a gerincoszlop alján található. Ez a csakra jelenti az energetikai alapot, szanszkrit nyelven gyökértámasztékot jelent. Segít megtalálni az utat az életben, hogy saját lábunkra álljunk, hogy képesek legyünk gyökeret ereszteni. A gyökér csakra az anyaggal áll kapcsolatban. Hozzárendelt eleme a FÖLD.

Ha a gyökércsakra egyensúlyban van, az energia áramlása kétirányú. A csakra lefelé engedi az energiát, valamint a földből felfelé is áramoltatja azt, ezért érezzük magunkat biztonságban. Életünk ilyenkor kiegyensúlyozott, jótékony és élénk energiákkal teli. Türelmünk és fejlett közösségi érzésünk gyümölcsöző kapcsolatokat eredményez. Ha azonban ez az energia elakad, gyökértelenséget érzékelhetünk. Ilyenkor zavartnak és határozatlannak érezzük magunkat, kapcsolatainkban problémák merülnek fel, pénzügyeink, munkánk zavaros és folyton fáradtak vagyunk. A biztonság és a túlélés iránti túlzott aggodalmunkat munkamániával próbáljuk ellensúlyozni. A félelem, az előítéletek, a gyűgyölet, a tolerancia hiánya és a kapzsiság szintén a muladhara energia megrekedésének negatív kísérőjelenségei.

A fizikai testben ez a csakra felel az immun- és vázrendszer, az emésztés megfelelő működéséért.

Betegségei: a földelés hiány kóros fáradsággal, emésztési és súlyproblémákkal járhat. Továbbá, ízületi gyulladás, lábproblémák, egyensúlyi zavarok, isiász vagy a hát alsó részén jelentkezik fájdalomformájában.

Színe: Vörös

Eleme: Föld

Mantrája: LAM

Érzékelése: Szaglás

Endokrin mirigye: mellékvesék

Szimbolikája: 4 szirmú lótuszvirág , benne vörös négyzet mint a föld szimbóluma 


Anaháta-csakra

A szívközpont az összes csakra közül a legösszetettebb. Mivel a finomtest energetikai központjában fekszik, fizikai és spirituális részek között teremt kapcsolatot. A szanszkrít nyelvben az anaháta szó kioldót jelent. ő az első olyan fő energiaközpont melynek eleme láthatatlan. Ez az elem a levegő. Az anaháta-csakrából indul ki a "változás szele" is, amely képes kisöpörni és eltüntetni az alsóbb csakrák ártalmas érzelmeit a félelmet, a bűntudatot a szégyent és a haragot.

Ha a szívcsakra energiája megfelelően áramlik szilárdan állunk a földön, ugyanakkor szabadok vagyunk mint a madár! Bizakodóak, együttérzőek, megbocsátók, reménykedők és érzelmileg megingathatatlanok vagyunk és teljes mértékben elfogadjuk magunkat. A szeretet szimbolikája!

Ha a szívcsakránk működése túlságosan élénk, energiánk túl szétszórttá válhat. nehezen találunk vissza a földre, ahol magányosnak és elszigeteltnek érezzük magunkat és attól félünk, hogy megbánthatnak minket.

Ha az anhata-csakra működése elégtelen, elnehezültnek és örömtelennek vagy túlságosan ragaszkodónak, féltékenynek és önzőnek érezzük magunkat. Ilyenkor érzelmileg kiéhezettnek esetleg antiszociálisnak vagy túlságosan öntudatosnak lehetünk. Az "összetört szív" annak a jele, hogy a szívcsakra bezárult. A válás, halál, erőszak, elhagyás vagy az árulás okozhat ilyen érzelmi dermetséget, mivel ilyenkor a szívcsakra elzárja magát az elviselhetetlen fájdalomtól és a többi csakrától.

A fizikai testben szabályozza a szív és a tüdő működését.

Betegségei: elégtelen működése asztmához, tüdőgyulladáshoz vagy idült hörghuruthoz, a vállban vagy a hát felső részén jelentkező fájdalomhoz, rosszabb esetben tüdő vagy emlőrákhoz vezethet

Színe: Zöld

Eleme: Levegő

Mantrája: YAM

Érzékelése: Tapintás

Endokrin mirigye: csecsemőmirigy és a szív

Szimbolikája: 12 szirmú lótuszvirág, benne a Dávid csillag


Szahaszrára-csakra

Az elmén és értelmen, minden földi cselekvésen és megnyilvánuláson túl húzódik az időtlen létezés. A szanszkrit nyelvben ez a szahaszrára, a koronacsakra és a ezer szirmú lótusz birodalma.

A szahaszrára-csakra a fej tetején található és az egyéni tudatosságot kapcsolja össze a legmagasabb tudatossággal. Egyfajta energetikai folyosó, amely a földi látásmódtól és az istenhez, a kollektív tudattalanhoz és az abszolút szabadsághoz vezet. Ez a halhatatlanság felé vezető út.

Az indiai mitológiában egy kígyó képét, a kundalinit tárja elénk, amely ha egyszer felébred, a tudatosság lépcsőfokait végig járva eljut a koronacsakrához, útja során ezerfejű kígyóvá (Sésa) válva. Ekkor illúziónk, amely szerint a mindenségtől elkülönítve létezünk, szertefoszlik.

A koronacsakra energetikai kapocsként működik a valóság minden olyan megnyilvánulása felé, amely mindennapi életünkön túl létezik. Minél kiegyensúlyozottabb ez a csakra annál erősebb a kapcsolat az isteni tudatossággal. Ha megnyílik, energiája körülveszi a fejet. Ezt a sugárzást szimbolizálja glóriaként a szenteket és angyalokat ábrázoló képek.

Aki képes hozzáférni ehhez az energiához, annak mindennap öröm és boldogság lesz az osztályrésze. Ez jellemzi a valódi látnokokat, csodatévőket és mindazokat akiket nem korlátoznak a természet törvényei.

A rosszul működő koronacsakra azonban túlzott önközpontúsághoz és szűklátókörűséghez vezethet, ami megnehezíti az emberekkel és a külvilággal való kapcsolatot. Azok, akiknek szahaszrára-energiája teljesen megrekedt, képtelenek túllátni az anyagi korlátokon és gondolkodásuk teljesen materialista.

Színe: Szivárvány színei, fehér fény

Eleme: nincs, mivel nem az anyagi síkhoz tartozik

Mantrája: AUM

Érzékelése: nem tartozik hozzá érzékelés (a magasabb rendű világokkal van kapcsolata)

Hozzátartozó testrészek: nem tartozik hozzá

Endokrin mirigye: tobozmirigy

Szimbolikája: Ezer szirmú lótuszvirág. Az isteni valóság eme síkja túl van a szimbolikán, még akkor is, ha részben ezerlevelű lótusszal, a Nappal és a fénnyel ábrázolják.

Szvádhiszthána-csakra

A szvádhiszthána-csakra más néven szakrális vagy nemi csakra a vese és a nemi szervek tájékán található. Ez a csakra a kreativitás, az öröm a szexualitás, a védelem, a kontroll és a moralitás irányítója. Az álmokért, a fantáziáért és az érzelmekért is ez felel.

A VÍZ tulajdonságai összefoglalják a csakra természetét: folyékony, áramló, rugalmas és alkalmazkodó. A víznek természetesen tisztító hatása is van. Amikor ez a csakraenergia kibillen egyensúlyából vagy áramlása akadályba ütközik szégyent érzünk vagy az a benyomásunk, hogy valamit rosszul csinálunk.

A szakrális csakra az ízleléssel is összefügg erre példa a köznyelvből ha azt mondjuk "besavanyodott" alak, "édes" érzés vagy "keserű" csalódás, máris a szádhiszthána-csakra világában járunk.

Amikor ez a csakra kiegyensúlyozott, szinte kivirágzununk: érzékenyek, intuitívak, bizakodók vagyunk, tele álmokkal, tervekkel és egészséges vágyakkal.

Az egyensúly felborulása túlérzékenységben vagy teátrális viselkedésben nyilvánulhat meg. Ilyenkor hajlamosak vagyunk túl sok időt tölteni ábrándozással vagy túl nagy jelentőséget tulajdonítunk az érzéki örömöknek. Ezt az állapotot szimbolizálja a virágról virágra repkedő pillangó.

Előjöhetnek depressziós tünetek, vagy érezhetjük úgy, hogy se erőnk, sem lehetőségünk, sem pedig eszközeink nincsenek a változtatásra, mintha egyfajta alkotói válságot élnénk meg.

Fizikai szinten a szakrális csakra a test folyadékháztartását szabályozza. Ez a kínai-orvoslás szerint az alapvető életerő, vese-energiaszékhelye, amely a vese és a hólyagot, a szaporítószervek, valamint a vizeletkiválasztó és a keringési rendszer optimális működésért felel.

Téves azaz elgondolás, hogy a szakrális csakra megnyitása fokozza a szexualitást. Ha létrejön az egyensúly tudatosan irányítjuk a nemi energiánkat. A csakra megnyitása inkább azt jelenti, hogy megszabadulunk a bűntudattól és élvezettel átadjuk magunkat az élet áramlásának.

Betegségei: artériák falának megvastagodása, visszerek kialakulása, vérszegénység, vese és hólyagproblémák, menstruációs zavarok, impotencia, és frigiditás.

Színe: Narancssárga

Eleme: Víz

Mantrája: VAM

Érzékelése: Ízlelés

Endokrin mirigye: petefészek (nőknél), here (férfiaknál)

Szimbolikája: 6 szirmú lótuszvirág, benne a (növekvő) hold mint minden folyadék uralkodója


Visuddha-csakra

A visuddha- vagy torokcsakra a szív és az elme közötti híd. A fejünkben megszülető ötletek csak akkor valósulhatnak meg, ha a visuddha-energia segítségével hangot is adunk neki. Ha ez a kommunikációs út nem járható, "megfulladnak" az ötletek. A visuddha szó a szanszkrit nyelvben "érintetlen területet" jelent, Ez a csakra uralkodik az ember akarata, döntésképessége, igazságérzete, állásfoglalása és felelősségvállalása felett. Itt nyer értelmet az a mondás is, hogy "ami a szívemen az a számon".

A csakra eleme az ÉTER, ami a szanszkrit nyelvben az ákása, a végtelen teret vagy az eget jelenti, a színe tehát ezért kék. Ez az elem a legtisztább és legfinomabb formája az elemnek.

A torokcsakrához rendelt érzék a hallás. Általa fejlődik ki a beleérzőképességünk, jobban oda tudunk figyelni másokra is, és egyre több időt töltünk csendben.

Amikor visuddha-csakránk nyitott és kiegyensúlyozottan működik, képesek vagyunk nyíltan kimondani azt, amiben hiszünk, kiéljük alkotókedvünket és hangot adunk érzelmi szükségleteinknek. A torokcsakra működésének élénkítésével fejleszthető a beszéd- és énekhang, a beszédkészség, könnyebben megy a versírás is.

Ám ha a csakra működése akadozik kommunikációs készségünk is eltorzul. Ilyenkor tudattalanul is féligazságokat vagy hazugságokat hangoztatunk. A másik véglet, hogy szószátyárrá válunk.

Fizikai szinten a száj, a nyelv, a torok, a fül, a szem és a kéz tartozik hozzá.

Betegségei: pletykálkodás, a túl sok evés, dohányzás és az alkoholizmus. Ide tartozik a beszéd- és étkezési zavarok, illetve a süketség is.

Színe: Kék

Eleme: Éter

Mantrája: HAM

Érzékelése: Hallás

Hozzátartozó testrészek: nyak, száj, gége, hangszálak

Endokrin mirigye: pajzsmirigy

Szimbolikája: 16 szirmú lótuszvirág, benne kék kör


Manipura-csakra

Bár a manipura-csakrát más néven köldök vagy napfonat csakrát a köldökközponttal azonosítjuk, legtöbbünk mégis a köldök és a szegycsont közötti területen érzik az energiát.

Ez a csakra a testünk vára és erődje. Szó szerinti fordításban a manipura szó jelentése: "ragyogó drágakőnek városa". A manipura-csakra az akaraterő és az önbecsülés központja. Ez a csakraenergia határozza meg, hogyan tudunk változtatni magunkon és az élethelyzetünkön. Kulcs szava az átalakulás. Minden változás és belső növekedés ezen a szinten kezdődik.

Két alsó csakránk a fizikai és érzelmi túlélésért felel, míg a manipura-csakra energiája inkább átalakító, a változás és növekedés értékét hordozza.Ebben a csakrában fészkel a TŰZ elem energiája.

A manipura-csakra a látással függ összeg. Ez a csakra fejezi ki, hogy egyéniségként ismerjenek el.

Amikor ez a csakránk akadálytalanul áramlik, értékesnek, magabiztosnak és energikusnak érezzük magunkat. Ösztönösen nyitottak és szeretetteljesek vagyunk, energiánk szabadon áramlik a szívcsakránk felé. Minthogy önértékelésünk stabil, kerüljük a túlzásokat, tiszteletben tartjuk a határokat és szeretjük a kihívásokat.

A manipura-csakra egyensúlyának felborulása gyakran arra sarkall, hogy manipuláljunk másokat vagy hagyjuk, hogy ők irányítsanak minket. Az egyensúly felborulásával érzéketlenné, ítélkezővé és kiégetté válhatunk. Ez az agresszív perfekcionisták birodalma akik erőszakosan törnek előre, hogy gazdagságot és hírnevet szerezzenek. A napfonatközpont alulműködése szeretetéhesé és döntésképtelenné, míg túltelítettsége, hiúságot, büszkeséget, gyűlöletet eredményez.

Fizikai szinten az emésztés szervei és az izomzat tartoznak hozzá. Úgy működik mint egy belső termosztát.

Betegségei: az egyensúlyzavar emésztési problémákat, ételallergiát, cukorbetegséget, evési zavarokat, bénulást és izomgörcsöket eredményez.

Színe: Sárga

Eleme: Tűz

Mantrája: RAM

Érzékelése: Látás

Endokrin mirigye: hasnyálmirigy

Szimbolikája: 10 szirmú lótuszvirág, benne a felfelé mutató sárga háromszög


Adzsja-csakra

Gyakran harmadik szemnek vagy szellemi szemnek nevezett adzsja- vagy homlokcsakra a finomtest irányítója. Az adzsja-csakra a két szemöldök között illetve kicsivel azok felett található. Itt fut össze a három fő életenergia-csatorna: az Ida (bal csatorna, hold minőség, női), és a Pingala (jobb csatorna, nap minőség, férfi) a központi csatorna a Szusumna pedig továbbhalad a koronacsakra, illetve magasabb szintű tudatosság felé.

Az adzsja-csakra a szellemet és az önérzetet uralja. Noha szigorú értelemben véve nincs hozzárendelt eleme, az elmét társítjuk hozzá, mivel ez kontrollálja az érzékszerveket és az életerőt. Ennek az energiának van a legerősebb hatása a személyiségünkre. Ez a csakra az ítélőképesség, az értelmi intelligencia, a valóságról alkotott képünk, a racionalitás és a bölcsesség otthona.

Amikor az adzsja-csakra működése kiegyensúlyozott, ítélkezés nélkül szemléljük a világot és mindent észreveszünk érzékeink határain belül, de azon túl is. Ez a központ a megérzéseink az intuíció forrása. Összeszedettek vagyunk, képzeletünk élénk, de fegyelmezett. Intuitív készségünk fejlett, a fizikai birtoklás vágya nem érint minket.

Ha az adzsja-energia működése nem kielégítő, fegyelmezetlenek vagyunk és nem érzékeljük a bensőnkben zajló szellemi folyamatokat. Rossz a memóriánk, félünk a sikertől, rosszul kommunikálunk és nem vesszük észre az apró jeleket. Elvárásaink pedig túl alacsonyak.

Ha az adzsja-energia fokozott működése esetén viszont nem tudunk ráhangolódni a bensőnkre és nem bízunk a megérzéseinkben. Ezért dogmatikussá, arrogánssá, racionálissá vállhatunk.

Betegségei: látászavarok, fejfájás, szédülés, zavarodottság, memóriazavarok, álmatlanság, akut orrüreggyulladás

Színe: Ibolya, de a bíbor is

Eleme: Éter

Mantrája: SAM,

Érzékelése: a "hatodik érzék"

Hozzátartozó testrészek: agy, arc, orr, füll, a koponya alsó része

Endokrin mirigye: agyalapi mirigy

Szimbolikája: 2 szirmú lótuszvirág, benne ibolyakék piramis


"A jelent csak ködfátyolon vagy a szivárványon át tudjuk szemlélni, és ennek megfelelően éljük is meg"