A szenvedést okozó tényezők a következő: a nem-tudás, az önösség, a vágy, az ellenszenv és az élethez való ragaszkodás

A jógáról

Kétezer évvel ezelőtt aligha kellett volna szót ejteni az egészség és a jóga viszonyáról, mert eredendően a jógának előfeltétele volt az egészséges és egysúlyos testi állapot. A jóga elsődleges feladata nem az volt, hogy megszüntesse a különböző testi és lelki betegségeket, hanem az, hogy a teljes megszabadulás elérését segítse. Ez a helyzet mára és különösen itt nyugaton, teljesen megváltozott. Sokan éppen azért fordulnak a jóga felé, mert különböző testi betegségekben szenvednek és a jóga segítségével szeretnének ezektől megszabadulni. A jóga valóban alkalmas arra, hogy akár súlyos betegségeket vagy testi rendellenességeget meggyógyítsunk általa. 

"Betegség, tompaság, kétség, hanyagság, restség, féktelenség, szétszórtság, felszínesség és az állhatatlanság: ezek az akadályok zavarják meg a tudatfolyamatokat"- mondja Patandazsali (I.30)-jóga 

A Patandzsali-jóga szutrák ( misztikus képességekkel rendelkező indiai bölcs, valamikor i.e. 4. sz. és i.sz. 6. sz. között élhetett.), a leghirelesebb és legrégibb rendelkezésünkre álló szöveg, amely részletesen tárgyalja a jóga témakört. A nagy látnoka jógát az első fejezet legelején a tudat hullámzásának és mozgásának megszüntetéseként határozza meg. Patandzsali a jóga folyamatát 8 egymásra épülő lépésben összegezte, ezt a rendszert astanga (nyolc ágú) vagy rádzsa (királyi) jógának is nevezik. A jóga elemeit, gyakorlásuk módját nem ő találta ki, ezek a hagyomány szerint öröktől fogva léteznek.


A Jóga nyolc ága

1., JAMA (Erkölcsi tiltások)
2., NIJAMA (erkölcsi előirások)
3., ÁSZANÁK (kitartott pózok, állások)
4., PRÁNAJÁMA (a légzés (energia) tudatosítása)
5., PRÁTJAHÁRA (érzékek kivonása)
6., DHARÁNA (koncentráció)
7., DHJÁNA (meditáció)
8., SZÁMÁDHI (megvilágosodás, a tudat fölötti lét)

JAMA-k
-Ahimszá: erőszakmentesség
-Szatja: igazmondás, nem hazudás
-Asztéja: nem lopás
-Brahmacsárja: önmegtartóztatás
-Aparighája: nem birtokolni semmit és senkit

NIJAMA-k
-Szaucsa: tisztálkodás
-Szantósa: megelégedettség
-Tapasz: aszkézis, tűz, elhatározás
-Szvádjaja: önmegismeret
-Isvara Pranidhára:  életünk Istennek való szentelése

Pránajama

légzés tudatosítás

"Ha a lélegzet nyugtalan és izgatott, akkor a tudat is nyugtalan és izgatott. Ha légzés uralt, akkor a jógi tudata szilárd és kiegyensúlyozott"

A pránayama az energia legkisebb egységének akaratlagos szabályozása, befelé irányítása, ellenőrzés alá vonása, kiterjesztése.

Úgy tartják, hogy a legnagyobb jógik számára még az is lehetséges, hogy uralkodjanak a halálon, mivel az élet meghosszabbítható a légzés szabálypzásával.

A jóga tanításai szerint két tényező határozza meg az életben az ember testi és tudat állapotát, az egyik a légzés, a másik a gerinc. Az elsőt a légzésgyakorlatokkal (pránajáma) a másodikat a testhelyzet gyakorlatokkal (ászana) tehet tökéletesíteni. Az ászanában is megnyilvánul, hogy a prána mozgása felemel és kifelé irányul, azaz energiát felfelé vezeti a gerincben. Ez egy kifelé irányuló energiaáramlás, amely a külvilág felé visz. A hátrahajlások különösen hatékonyak a pránaáramlás beindításával. A pránát elképzelhetjük egyfajta életenergiaként, lélekként vagy olyan kegyelemért, amely áthald a testen és az elmén. A prána maga az élet és az energia- ha feléled, hőt termel és tüzet szít. Ha a prána túlságosan aktív, akkor megalománia vagy más hiperpránikus állapot alakul ki, ilyen például megszállottság. A légzés természetes folyamatába beavatkozni csak nagyon óvatosan fokozatosan és erőltetés nélkül lehet.


A jóga jótékony hatásai

A jóga elvezet a kétkedéstől a teljes életig

 • egyensúlyba hozza a szervezet működését
 • megelőzi a betegségek kialakulását,
 • egészségesebbé tesz (jobban, mint bármilyen mesterséges multivitamin).
 • méregtelenít, javítja az emésztést,
 • elűzi a stresszt,
 • helyreállítja a hormonháztartást,
 • nőknél a menstruációs ciklust,
 • javítja az inkontinencia (például vizeletcsepegés a gyenge gátizomzat következtében) tüneteit,
 • kiterjeszti a kötött ízületek mozgástartományát,
 • testileg, lelkileg, szellemileg kiegyensúlyozottabb emberré tesz. (ez egyébként szerintem mindenféle jógastílus rendszeres gyakorlására igaz).
 • a fizikai gyakorlás hatására fellobban testedben a belső tűz, az agni (tisztító tűz), hatására aktiválódnak a test energia központjai, melynek legjótékonyabb következménye, hogy fiatalabbnak, rugalmasabbnak, erősebbnek érzed magad,