Surya Namaskar

Napüdvözlet

A szurja namaszkára néven ismert gyakorlatsor valójában egy bevezetés a jóga fizikai és spirituális hagyományába. Fizikai szinten a gyakorlatok felébresztik a belső tüzet (agnit). Ha az agni felébred , a testtartás és a légzés együtt megtisztítja a testet a méreganyagoktól, és megszabadítja az elmét az egészségtelen gondolatoktól. A jóga csak a belső tűz felébredése révén fejti ki átformáló erejét. A szurja namaszkára gyakorlása serkenti a szív- és érrendszer működését, bemelegíti az izmok és ízületeket, valamit befelé viszi az elme figyelmét.
A tradicionális hatha jóga szerint vayg hajnalhasadás előtt vagy a napfelkeltéhez legközelebbi időpontokban, kelet felé fordulva javasolt a napüdvözlet gyakorlása. A jóga  a légzést, a testtartásokat és a tekintetet is használja a test és az elme egyesítésére. Minden ászana gyakorláskor a kora reggeli a legjobb időpont, még reggeli előtt, mielőtt a külvilág zsizsegni kezd. A test alvás után természetesen tiszta állapotban van, ilyenkor az elme is nyugodtabb, később viszont már elfoglalják a napi teendők. Reggel még a levegő is tisztább, hiszen a fák friss oxigént bocsájtanak ki az éjszaka folyamán.
Minden szurja namaszkára egy tisztelgés az állandó napciklus előtt, amely életet ad a Föld és minden élőlény számára!

Szúrja a napot a namaszkár pedig üdvözlést jelent a szanszkrit nyelvben. Lefordítva Napüdvözlete.

Az astanga jógában két féle szúrja namaszkára létezik. Az első (szúrja namaszkára A) kilenc vinyászából áll, a második (szúrja namaszkára B) pedig tizenhétből. Az első gyakorlatsor könyebb, mint a második, ha ötöt-ötöt végzel mindkettőből, az már egy teljes gyakorlásnak tekinthető.