Szurja Namaszkar

2021.03.18

Szúrja a napot a namaszkár pedig üdvözlést jelent a szanszkrit nyelvben. Lefordítva Napüdvözlete.

"A szúrja namaszkára, vagyis a napüdvözlet gyakorlata a távoli múltból maradt ránk,  s mennyeivé és üdvössé teszi az emberi életet. Segítségével az emberek jókedvűvé válhatnak, megtapasztalhatják a boldogságot és az elégedettséget, továbbá elkerülhetik, hogy megadják magukat az öregkornak és a halálnak"

Manapság azonban az emberek- mivel nem tanulták meg elődeik hagyományait és gyakorlatait és nem tudnak uralkodni az érzékszerveiken-saját vágyaik kielégítésébe merülnek, és a kézzelfogható célok érdekében elpusztítják mentális képességeiket. Elutasítják a valóságot egyszerűen azért, mert az nem látható és gyötrelmesség teszik az életüket vagy kiteszik magukat a betegségeknek, szegénységnek és a halálnak. Ha tehát olyan életet kívánunk élni, amelyet az egészség, az igazság, az értelem és a hosszú élettartam jellemez, sohase felejtsük el elődeink módszereit és hagyományait. Ők azt is tudták, hogy ez csak a szúrja namaszkára és a jóga tagjai révén lehetséges!  Azok tehát, akik gyakorolják a jógát és a szúrja naszkárát, nem válnak semmilyen kórság áldozatává. Ezért a törekvők elkötelezetten gyakoroljanak, és hagyjanak maguk mögött minden félelmet és kétséget.

Egyesek a munkájuk során kénytelenek hosszú ideig egyhelyben állni vagy ülni és fájdalmat éreznek az ízületeikben, ami miatt aztán csak nagy nehézségek árán tudnak ülni vagy járni. Mindenféle orvosi kezelést vesznek igénybe és elvesztegetik az életüket. Pedig betegségeik kétségtelenül gyógyíthatók a jóga illetve a szúrja namaszkára által.

A szúrja namaszkára végzésének módszerét sokan sokféleképpen leírták már. Nem jelenthetjük ki kategorikusan, hogy melyik a helyes, de ha eltöprengünk a jóga tudományán, látjuk, hogy a szúrja namaszkára hagyománya nagyrészt a vinyásza (légzéssel összehangolt mozgás sorozat) módszerét követi, vagyis a légzés és a mozgás rendszerét a belégzés (récsaka) és kilégzés (púraka) rendszere adja. Az előbb leírt szabályok nélkül végzett napüdvözlet alig több testgyakorlásnál! Nyugati világunkba egy lebutúlt változatát szinte mindenki ismeri még a gyerekkorából a Négy ütemű fekvőtámasz", mozgás sorozatot.