Házhoz megyek

Loksa Katalin

Egyéni terápiás jógaoktatás otthonában, szakképzett ájurvédikus jógaterapeutától. A kezdőtől a haladóig.

Rólam

Gyermekkoromban majd később fiatalkoromban a sport semmit sem jelentett nekem, így a koordinációs képességem sem alakulhatott ki rendesen. Fiatalságomat a zenének ezen belül az éneklésnek szenteltem. Ez teljesen kitöltötte életem így a sportra nem maradt, nem maradhatott időm. Szerencsés alkatomnak köszönhetően azok a bizonyos kilók csak 30 éves korom után rakodtak le. A jógával közel 40 évesen ismerkedtem meg, mikor szükségét éreztem valami mozgásnak. Az első ászana ami elindított az a gyertyaállás (szalamba-szarvangászana), alátámasztásos gyertyaállás. Azt írták róla, hogy az ászanák királynője. És annyi jótékony hatást soroltak fel hozzá, hogy gondoltam ezt kipróbálom! Hát így kezdődött!!

Közel 10 éve gyakorlom a jógát, ezalatt az idő alatt elvégeztem a Dynamikus flow jógaoktatóit, astanga jóga oktatóit, ajurvédikus jógaterapeuta képzést és számos workshop-on vettem részt. Nem terveztem, hogy a képzés elvégzése után oktatni kezdek, csak többet akartam a jógával foglalkozni, jobban meg akartam ismerni. A tanfolyam adott végre egy rendszert a gyakorlásomnak, és hónapról hónapra éreztem a változást, majd később nagy örömöt jelentett nekem, ha társaimnak tudtam segíteni Mert a jóga elképesztően hatékony eszköz és jobban van szükségünk rá, mint valaha. Az órámra sokan lefáradva, szinte összetörten érkeznek, óra végén pedig kiegyenesedve és mosolyogva távoznak. Ez az út azoknak való, akik tenni akarnak a változásért. Az őrületes tempó, amiben élünk, a nagyvárosi lét mindenkiben megkongatja a vészharangot: természetellenes, ami zajlik. Egyszerűen nem vagyunk képesek ilyen rohamban élni, pörög az ujjunk a telefonon, email, chat, SMS, az internet miatt minden pillanatokon belül megtörténik. Ez csak látszólag segít, de inkább frusztráló. Készen kapunk szinte mindent és ráadásul nagyon gyorsan. Gyors közlekedés, gyors kommunikáció, gyorsétterem, gyorsleves porból és gyors készétel, de van készház is és gyorsan száradó körömlakk. Gyorsan ható gyógyszer a fejfájásra, és máris folytathatod a munkát. Bankkártyával fizetés, de érintős, már a pinkódot sem kell bepötyögni. Ezek után nagyon nagy igényünk van arra, hogy behúzzuk a fékeket. Ebben a kibillent állapotban jön be a jóga. Ezért ilyen népszerű. Segít visszakapcsolódni. Arra a másfél órára szabadságra megyünk magunktól, a saját életünktől. És jógázni bárki, bármikor elkezdhet, mert mindenki a saját határain belül tud dolgozni.

Vallom, hogy a genetikai hajlamon túl, a mozgásszervi betegségek kialakulásában nagy szerepe van életmódunknak. A hozzám fordulóknak a lehető legjobb tudásom szerint segítek tudatosítani testtartási és mozgásmintáikat és mozgás- és életmódbeli tanácsadással átformálni azokat.

Az évek során folyamatosan részt veszek különböző szakmai továbbképzéseken, ahol sokféle modern, és rendkívül hatékony kezelési módszerrel ismerkedhettem meg, és tanulom az embert "egészben", és nem csak "részleteiben" látni. Ez a holisztikus szemlélet hitvallásommá vált. A mondat, mely szerint "Minden mindennel összefügg" megfigyelhető az emberi szervezetnél is. Testünk, tudatunk és lelkünk működése bonyolult kölcsönhatásban van egymással, egynek a "meghibásodása" kihat a többi működésére is. Az "ép testben ép lélek" mondatot fontosnak tartom, a fájdalom nélküli élethez, szükség van testünk és lelkünk karbantartásához is.

Látom hogy van aki a dinamikus gyakorlást, más inkább a lassú, kitartott pózokat szereti. Mindez természetes, hiszen különbözőek vagyunk, ami az ajurvéda szerint dósáinkban (energia mintáinkban) nyilvánul meg. A hiteles és egyénre szabott jógaoktatáshoz és -gyakorláshoz ajurvédikus ismeretek szükségesek. Indiában a jóga gyakorlás és oktatás alapja az ajurvéda volt. Az ajurvédikus alapok teremtették meg annak lehetőségét, hogy a tanítvány, a szádhaka a fejlődéséhez szükséges optimális jógagyakorlást végezze. Tehát a tanítók rendelkeztek ajurvéda alapismeretekkel. Foglalkozom az ájurvédikus táplálkozással is, hiszen ez fontos része mindennapjainknak és meghatározza fizikai-mentális egészségünket, sikeres jóga gyakorlásunkat. Ismerem a különböző jógagyakorlatok terápiában alkalmazható lehetőségeit, melyeket az ajurvéda tudományával ötvözünk, valamint a légzőgyakorlatokat és relaxációs, meditációs technikákat, illetve azok élettani hatásait, valamint az általános anatómiát, élettant és az általános egészségtannal kapcsolatos ismereteket.

Önismereti útként, életformaként, egészségmegőrzés szempontjából, mozgásformaként is nagyszerű rendszernek gondolom a jógát.

Namaszté

Kati

t

A munkám a szenvedélyem!