Ászana

2021.05.05

ÁSZANA- kiitartott testtartások, ülés

Az ászana szanszkrit szó (आसन), jelentése: elhelyezkedés, kitartás, testtartás, illetve stabil, kényelmes póz,[1] ülésmód.

Jelentése: belehelyezkedés, illetve stabil, kényelmes póz. Az ászanák sokezer éve ismert testtartások, amelyek számtalan jótékony hatásáról csak elképzeléseink vannak. Nem csupán anatómiailag és energetikailag tökéletes testhelyzetek, de szimbolikus, szellemi jelentésük is fontos.

A hagyomány szerint az ászana végzésekor a test jelzéseit kell figyelnünk: ahol feszültséget érzünk, ott lazítani, engedni kell, ahol pedig petyhüdtséget, energetikai hiányt, ott húzni, nyújtózni szükséges. A túlzott feszültségek ([radzsasz]) és erőtlenségek ([tamasz]) egyensúlyba hozásával érjük el a könnyű, stabil (szatva) pozíciót, amikor minden síkon tökéletes a működés, áramlás. Ez minden gyakorlónál, sőt, minden gyakorlásnál változó lehet, ezért ne ragaszkodj semmilyen előzetes elképzeléshez, élményhez. Helyezkedj bele az adott pózba, és fogadd nyitottan a történéseket.

Elemezni csupán a fizikai hatásokat tudjuk érdemben, azonban rövid gyakorlás után közvetlenül megtapasztalhatjuk az anyagi síkon nehezen megragadható eseményeket is. Szükségtelen, sőt, sokszor káros hallomásból vagy jegyzetből megtanulni az energetikai és szimbolikus történéseket - a gyakorlás során megfigyelt saját tapasztalatoknak kell adniuk az alapját az adott ászanával kapcsolatos, legnagyobbrészt intuitív tudásnak.

Az ászanák helyes kivitelezéséről szóló instrukciók minősége és száma a gyakorlás idejével és a megértés mértékével párhuzamosan növekszik. Soha nem mondhatjuk, hogy tökéletesen hajtottunk végre egy ászanát, csupán egyre finomabb és pontosabb megfigyelésekre tehetünk szert, amivel természetesen a hatás is finomabb és erőteljesebb lesz. Minden gyakorló és így minden oktató is különbözőképpen éli meg ezeket a történéseket, ez az oka annak, hogy különböző iskolák és oktatók alapjaiban eltérő megközelítéseket alkalmaznak. Minden utasítást, módszert vizsgálj meg, próbálj ki, majd döntsd el, hogy számodra melyik és milyen mértékben fontos. Légy nyitott, befogadó, igyekezz megérteni az instrukció céljait, légy kész tanulni mindenkitől, azonban használd saját tapasztalataidat és intuíciódat is a gyakorlásnál éppúgy, mint az oktatásban