Dhjana

2021.05.05

Dhjana - meditáció


A dhjána (szanszkrit: ध्यान) szó jelentése szemlélődés, mély meditáció. A kifejezés megtalálható a hinduizmusban, a buddhizmusban és a dzsainizmusban is, csekély értelmezési eltéréssel. Ezekben a vallásokban a meditáció gyakorlatát és magasabb rendű tudatállapotot egyaránt jelent, noha a kifejezésnek pontosabb jelentése is van a különböző hagyományokban. A dhjána szó a dhjá igei gyökből ered, s jelentésében a szemlélődéssel, megfontolással áll kapcsolatban.

Dhájának nevezi a hindu bölcselet a meditáló, benső szemléletet. A jógában a hetedik lépcső, a meditáció és a Mantra-jógában az utolsó fokozat volt, amelyből a végső átélés ered.

A meditáció lényegét Patandzsali a Jóga-szútrákban így fogalmazza meg: "a folyamatosan végbemenő megismerő-megfigyelés a dhjána" 

A Jóga-meditáció kiinduló pontja az egyetlen tárgyra való összpontosítás, az ékágrata. Általába véve háromdimenziós világban élünk, de a meditáció során, lépésről lépésre eltávolodunk a három, a kettő, majd az egy dimenzióról és végül a nulladik dimenzióhoz jutunk el. Figyelmünk ekkor a nulladik dimenzióra korlátozódik, ami azt jelenti, hogy tudatunk már csak egyetlen pontra koncentrál.- (Mahatma Gandhi)


A meditáció elsajáttásának segítségére megosztok veletek egy pár számomra hasznosnak vélt videót.

Ez az egyik kedvencem:

https://www.youtube.com/watch?v=QDWwYyfRVCE

Ez pedig egy erőteljesebb meditáció:

https://www.youtube.com/watch?v=eQ_qCT1FuwQ