Dharana

2021.05.05

Dharana - koncentráció

A dhárana (szanszkrit: धारणा, kiejtve: dháraná) a jógában használt fogalom, jelentése: koncentráció. A szó a dhri igei gyökből ered, aminek jelentése: "tartani", "megragadni". A meditáció első fázisa.

A dháraná szellemi összpontosítás; olyan meditáció, amelyben a tudatnak az a mértékű fegyelme valósul meg, hogy a figyelem tartósan, egyetlen érzelmileg közömbös dologra irányul, miközben az egyéb zavaró tudattartalmak, indíttatások (szanszkárák) fokozatosan elcsillapodnak.[

A sok téves magyarázattal szemben a koncentráció nem a tekintetnek, a figyelemnek vagy a gondolkodásnak az irányítását jelenti, hanem magának a tudatnak a megnyugvását, még pontosabban a tudat önmagában honoló szakrális "ürességének" megtartását, amely állapot mentes minden külső, vagy belső zavaró tényezőtől.[ Patandzsali Jóga-szútrái szerint: "A tudat egy pontban való megrögzítése a dháraná" (désa-bandha-csittaszja dháraná).

Nagyon jó gyakorlat a dharanára a Tratak, egyhegyű figyelés. 

›A tekintetünkkel 1-1,5 méterre lévő tárgyra összpontosítunk, (ami 11 féle lehet) lehetőleg pislogás nélkül, amíg a könnyezés elindul. Utána pihentetjük a szemet, csukott szemmel figyeljük, mit "látunk" › ›Hatással van a tobozmirigyre, az egész hormonrendszerre. › ›Jó hatással van a látásra, szemidegekre. ›Javítja a koncentrációt, paraszimpatikus hatású. › ›Gyerekeknél is hasznos tanulás előtt ( nézzünk farkasszemet). Nagymértékben javítja a koncentrációt.