Mosás

2021.05.02

Egy felmérés szerint az otthoni háztartásokban a legszennyezettebb és a legtöbb baktériumot tartalmazó háztartási gép az a MOSOGÉP! Tudom, hogy elképesztő, de már biztosan te is tapasztaltad amikor a mosógépet alul a kivezetőjénél takarítani kell, hogy egy gusztustalan szürke és nagyon büdös trugyi jön ki belőle. Na ezek a baktériumok pont ott tanyáznak. Az öblítők, a folyékony mosószerek, nem beszélve a mosó párnácskákról mind-mind generálják a baktériumok elszaporodását. A textilöblítőket azért használjuk, hogy mosás után a ruháknak friss illata és kellemes, puha tapintása legyen. Az öblítőkben azonban számos olyan vegyület van, mely káros lehet az emberi szervezetre. A bennük lévő kationos felületaktív anyagok lerakódnak a textilszálakra, és nem csupán puhává, varázsolják a ruhákat, de sok embernél allergiás bőrreakciót váltanak ki. Számos öblítő reklámban láthatod, hogy a ruhák napokig-hetekig megőrzik a finom illatot. Ezt a hatást a gyártók különféle fixálószerekkel (ragasztóval) érik el, ám a vegyületek hosszú távon növelik az asztma, illetve más légúti megbetegedés kockázatát Ha idővel azt tapasztalod, hogy a törölköződ illatos, csak éppen nem tölti be eredeti funkcióját - vagyis nem szívja a nedvességet -, akkor is joggal gyanakodhatsz a textilszálakra lerakódott, öblítőben lévő vegyületekre.

Amennyiben eljutottál már odáig, hogy ezt akarod akkor az első dolog, hogy a mosógépet kitisztítjuk egy 90C-os 20% os ecetes mosással! Utána lehet az alját is takarítani. A mosáshoz használt termékek listája:

  • mosódió
  • mosószóda
  • szódabikarbóna
  • fehér mosópor
  • ecet (15% vagy 20%-os)
  • mosóparfüm az öblítéshez

A következő képpen járjunk el:  egy rossz zokniba 4-6 fél mosódiót teszünk, összekötjük a tetejét és a dobba tesszük a ruhák közé. A mosópor adagolótartályba töltjük a mosószódát, szódabikarbónát és a fehér mosóport. Az öblítős flakon kupakját meghagyjuk és  1/3 ba töltünk  ecetet, csepegtetünk bele mosóparfümöt, felöntjük vízzel, és ezt töltjük az öblítő helyére. Beinditjuk a mosóprogramot és ha levitte a víz a mosópor adagolóból a száraz dolgokat akkor önthetünk még a mosáshoz egy kis ecetet is. 

Sokan félnek az öblítőt ecetre cserélni, hiszen tartanak tőle, hogy a markáns szag beleivódik a ruhákba. Ez azonban nincs így, a kellemetlen buké száradást követően egy az egyben elillan. A másik gyakori félelem, hogy erős savként fakítja a ruhák színét - ami ugyancsak alaptalan. Épp ellenkezőleg! Nem véletlenül használják ruhafestést követően színfixáló szerként az ecetes vizet. Az ecettől éppúgy puhák lesznek a ruhák, mint az öblítőtől, ráadásul eltávolítja a textíliákból a mosószermaradékot, és az olyan kellemetlen szagokat is, mint a dohányfüst. 

Az ecet az egyik legsokoldalúbb háztartási csodaszer. Az ecet remek folttisztító, jót tesz a mosógépnek, puhává varázsolja a ruhákat, nem utolsósorban pedig élénkíti a színeket is, és segít megakadályozni, hogy a textíliák engedjenek a színükből. Havonta egyszer indítsd el üresen a mosógépet úgy, hogy egy csészényi ecetet öntesz az öblítő helyére. Az ecet hatékonyan távolítja el a mosószer maradványokat.