Szamadhi

2021.05.05

Szamadhi - a bölcsesség legfelsőbb szintje, a valóság megpillantása


Ha uralni tudjuk az elmét és annak minden megnyilvánulását, elérünk a bölcsesség legmagasztosabb fokához, a szamádhihoz. Az elme és annak minden aspektusára kiterjedő tudatosság és irányítás a megvilágosodás, más néven a szamádhi elérésnek előfeltétele. Ha az elmét hagyományos módon közelítjük meg, csupán az alapján tanulmányozhatjuk, amit mások már kifejtettek róla. A modern pszichológia valójában csak az emberi viselkedés külsőmintáit vizsgálja. Ez a mód nem azonos az elme átfogó tanulmányozásával, mert annak csupán egyes összetevőit érinti. Az elme nagyon csekély része nyilvánul meg a viselkedésünkön keresztül. A jóga ősi mestere, Patandzsáli nem a kóros folyamatok elemzésére alapozta tudományát, mindent tudott az elméről. Valódi Önvalónk ismerete nélkül, nem lehetünk elménk és annak megnyilvánulásainak tökéletes irányítói. A jóga pszichológiája az önmegvalósítás létfontosságából alakult ki, - tudomány, filozófia és pszichológia egyben.Ha képesek vagyunk megpillantani lényegi természetünket, felszabadulunk. Szenvedésünk egyedüli oka, az anyagi világgal való azonosulásunk.

A szamádhiban fejlődik ki az önmegismerés - a legmagasabb tudat jut kifejezésre. Ezáltal minden karma is megszűnik automatikusan. Ha egy jógi eléri a szamádhit, ez ahhoz a folyóhoz hasonlítható, amely hosszú, nehéz utazás után végül a tengerbe torkollik. Most már minden akadály legyőzetett, mert a folyó örök időkre egy az óceánnal. Ugyanígy a jógi is elérkezik útja végéhez és tökéletesen egy lesz Istennel. Az egyéni tudat örök nyugalomra, békére és harmóniára talál - felszabadult.


Küldenék egy kis videót a Szamadhiról ami szerintem nagyon érdekes és elgondolkoztató. ha van egy nyugodt 1 órád akkor tekints meg.

https://www.youtube.com/watch?v=bkStHHXAHNI